Audioreview.nl

Passie voor highend audio en muziek - Reviews, showverslagen, nieuws, artikelen en nog veel meer!

Review Music First Audio Baby Reference

mfababyref550a
De Baby Reference wordt geleverd in een degelijke flightcase.

In overleg met Music First Audio UK. (hierna te noemen MFA) en in opvolging van de MFA showcase te Amsterdam speelt er inmiddels al een aardige tijd een exemplaar van de nieuwe Baby Reference op de Lelystadse bodem.

De MFA Classic Silver had ik destijds al veel langer in bezit, en deze is zowel uit als thuis ook volop ingezet. Actieve (..) inzet in meerdere audiosets geeft goed inzicht in de intrinsieke kwaliteiten van een bepaald component en in het geval van de MFA Classic Silver gaf dat meermaals en soms ook geheel onverwacht een flinke wending in een bepaalde koers. Enkele audiofielen besloten namelijk hun voorversterker van naam en faam spontaan ter overname aan te bieden na de MFA te hebben ervaren in hun audioset. Dan zijn die wapenfeiten eerst maar de wereld in.

Deze review zou een opsomming kunnen worden van een aantal voorversterkers die dan hun waterloo gevonden hebben met de komst van het zilveren MFA kastje. Maar dat zou wat al te kort door de audiofiele bocht zijn.. Zoals vaker is er weer een nuance.
De MFA Baby Reference mag dan misschien als een underdog worden gezien door z'n bescheiden afmetingen en gewicht, maar de richtprijs (bij monde van Harry o'Sullivan van MFA) is bepaald geen underdog meer met 7100 euro inclusief de Belasting Toegevoegde Waarde. Als verzachtende omstandigheid mag gelden dat er nu eens geen dure powercord meer bijkomt!

mfababyref550b
Kers rood maar andere kleuren zijn ook mogelijk.

En wat krijg je daarvoor?

Qua apparaatbeleving heel weinig.
Je kunt maar aan twee knoppen draaien dus als je allerlei toeters en bellen verlangd zal de Baby Reference je weinig vermaak gaan bieden.
Maar als het streven een open raam is met uitzicht op de muziek en niets meer of minder dan de muziek? dan is de Baby Reference niet minder dan een kleine openbaring.
Er is een regel in het metier van versterkers: alle componenten die je op de signaalweg plaatst staan letterlijk in de weg op het pad van transparantie. En die boodschap krijg je volledig ongefilterd de oren in met inzet van de Baby Reference.
Een eerste kennismaking met dit concept is dan ook een bijzondere ervaring..
We kennen allemaal De 'transistor' trefwoorden in negatieve zin: gebleekt, wit, kalk, glazig, metalig, karton, krijt, zand, mistig, grijs, beton.
Ook De 'buizen' kennen zo hun negatieve stereotypen: wollig, warm, rond, make-up, slagroom, honing, goud, pastel, vet, romig.
Met de MFA Baby Reference kan dat audiofiele woordenboek in de kast gezet worden naast het warme knisperende vinyl roman en de perfect sound forever fictie.

mfababyref550c
MFA produceert juist ook aan de achterkant graag op specifieke klant eisen. Raadpleeg de webpage voor diverse voorbeelden.

Overwegingen passief versus actief anno 2012.

De Baby Reference is een nieuw model in de MFA serie waarin de formaat behuizing van de Classic is gebruikt met een substantieel dikker frontpaneel. De Baby Reference weegt dan ook zwaarder en voelt heel stevig en solide aan.
De Baby Reference is qua prestatie dus top of the line in het MFA gamma en heeft de beste en duurste TX 102 MK4 Reference transformers aan boord. Vergeet ook meteen de vroegere Passion met zijn ladderweerstanden volumeregeling, de MFA is heel andere koekjes en gaat daar in prestatie ver voorbij. Een meer technische uitleg omtrent impedantie matching is onderaan geplaatst met een link naar een document.
Als optie is er gelukkig wel een remote volume verkrijgbaar. Apropos: zonder remote volume wil je anno 2012 toch niet meer.

De Baby Ref is totaal verslavend in zijn transparantie en kent nergens een versmering of grijsheid, nergens aandikken of opwarmen. Het klinkt niet naar Mullards, Siemens of Svetlana buizen.
Het klinkt niet naar op-amps, Hitachi of Sanken transistors. Geen mosfet mist, geen buizen charmes. Gehoormatig zit er helemaal niets meer tussen en buiten een hoogwaardige Elma keuze schakelaar klopt dat ook! Onze Duitse nachbar heeft er een prachtig woord voor: 'entauschend' en dat is zoiets als ontnuchterend. Dit is de voorversterker welke je laat horen waar je al die jaren naar zocht in de doos vol met NOS buizen.
Dit is ook de voorversterker welke iedere respectabele high end fabrikant als referentiemachine zou willen (moeten) inzetten. Een ijkpunt inzake transparantie.

Is de MFA Baby Reference dan mogelijk een eindstation inzake voorversterkers? Of zelfs een witte raaf? Niet helemaal. Er is sprake van een glijdende schaal waarin de MFA qua transparantie iedere actieve voorversterker de meerdere is en blijft maar waar tegen een prijs uiteindelijk een actieve voorversterker de MFA gaat overklassen op andere parameters en zijn transparantie heel voorzichtig kan gaan benaderen. En dat punt op de highend curve ligt hoog, lees erg $$$ hoog. In ieder geval een veelvoud van de Baby Reference zijn verkoopprijs.

mfababyref550d
Tijdens de review periode nog een kabelfeestje met de komst van een Crystal Dreamline interconnect. Maar wacht even: de Baby Reference test hier de kabels, niet andersom..

 


Ieder voordeel hep ze nadeel.

 

Het geeft rust om de holy grail los te laten. En daarna te streven naar iets heel moois.
Wat ik met de Baby Reference ervaar is ongekend fraai, maar niet alles zaligmakend.
Alleen de grote klasbakken zullen nog dat extra iets doen welke de MFA overstijgt en dat zit 'm dan in de drive en attack. Het is niet zo dat de MFA dat node mist want hij is zeer enthousiast, maar een topklasse voorversterker zal op de genoemde parameters geschat nog een 10 tot 30% meer kunnen presteren in direct vergelijk, en je raad het al: meteen ook weer een bepaalde signatuur inbrengen hoe klein en/of aangenaam die ook moge zijn..

mfababyref550e
Een close up van de slimme aardlift schakelaars, in sommige situaties zeer welkom..

Er zijn intussen al aardig wat reviews te lezen over diverse MFA producten, en enkelen doen vanuit hun enthousiasme uitspraken waar ik me doch niet aan waag. Het beestje bij de naam noemen: 'The best preamplifier ever made'.
Nou mag iedereen bepalen of en welke versterker die claim waarmaakt (Best in the universe iemand?) maar audio weergave is nou eenmaal niet in rondetijden te meten en gelukkig maar.
De nuance is deze keer dat de MFA Baby Reference wel degelijk als een referentie gehoord mag worden inzake transparantie, en zou de claim zo willen formuleren:

De meest transparante voorversterker ooit beluisterd.

Zo.
De gedachten komen luid en duidelijk over: 'Dan heb je mijn voorversterker nog niet beluisterd!'. Daarin kan ik alvast counteren dat de MFA vergeleken is met (logerende) voorversterkers tot en met een stevige 52,000 euro als adviesprijs. Dat zulke prijzen per definitie garant staan voor superieure prestaties en ultieme kwaliteiten is geen gegeven.
Met het arriveren van de Classic Silver destijds in 2008 was er een wat smalende blik want ja, had al zoveel gehad en beluisterd, zou er blasé van worden..
Toch zouden de bakens opnieuw weer iets verzet gaan worden.
De nieuwe Baby Reference nam ik nu dan ook met gepaste eerbied aan van de DHL courier.. Ja geef toe: als de koerier weer eens een audio snoepje komt afleveren is dat altijd een mooi moment, de euforie van het nieuwe..

Hoop dat met het spuien van de passieve audio belevenissen er een opening komt in de Nederlandse audio scene om de MFA te gaan beluisteren. Wees gewaarschuwd: de oude vertrouwde en mogelijk ook merkvaste koers kan ter discussie komen en mogelijk zelfs omgaan. Dare to listen.. De MFA oplossing is zeker spartaans te noemen maar tegelijk ook universeel inzetbaar door het concept.
Heb je een situatie waarin ook een topklasse Phono sectie gevraagd is dan wordt het alweer complexer. Door de tijd heen ben ik voorstander geworden van KIS. Keep It Simple. Zo min mogelijk kastjes. Minder componenten... Minder kabels... Meer muziek... Music First.

mfababyref550f

Passief met Passie.

De mogelijkheid tot beluisteren is er gekomen in overleg met Alex van A10Audio te Amsterdam, want de Baby Reference is inmiddels (net mooi ingespeeld ook nog) ter vondeling gelegd op de Burgemeester Roël straat...
De slotzin gaat nu zijn waar alle audio reviews sinds anno 1876 mee afsloten en waar ik altijd wat melig van word: met tegenzin is het apparaat weer... Helaas kwam de importeur om... Zal hem missen na...
Ja, ik mis de Baby Reference wel heel erg nu. Ben er helemaal melig van.
Dan maar een highendige cappuccino zetten en uitkijken naar de volgende aanwinst: de Source Oddysey MK5 platenwasser van Drews Audio. Daarover dan de volgende keer.

Ron

Ps: In de tekst wordt de MFA voor het gemak als voorversterker benoemd maar uiteraard is er bij dit concept geen sprake van versterking. Wie een mooie benaming in het Nederlands weet te formuleren mag zich melden bij de webmeester.


Voor een technische uitleg mbt impedance matching zie cursieve tekst aan het eind van de review..
Voor een MFA factory tour klik deze link.
Voor een luistersessie (doen!) met de MFA Baby Reference bij A10audio klik deze link.


Passief beluisterd en aanbevolen:

Rameau Castor et Pollux Opera in 5 acts 1754 version Naxos Opera Classics.
W.A.Mozart The 4 Horn Concertos KV371 Alan Civil SACD PentaTone.
Requiem Mozart The Bach Choir Pieter Jan Leusink Amsterdam Classics.
J.S.Bach Cantatas nr50 Bach Collegium Japan Masaaki Suzuki SACD BIS.
Henry Purcell Ten Sonatas in Four Parts Retrospect Trio SACD LINN records.
Henry Purcell Love's Goddess Sure was Blind SACD CORO
W.A.Mozart Horn Concerto No. 1 in D Concertgebouw Chamber Orchestra SACD Pentatone

Christian Wallumrod Ensemble 'The Zoo Is Far' ECM 2005.
Christian Wallumrod Ensemble 'A Year From Easter' ECM 1901.
Dead Can Dance 'Into The Labyrinth' 4AD MFSL remaster SAD 2711.
Norma Winstone 'Distances' ECM 2028.
Tomasz Stanko Quartet 'Soul of Things' ECM 1788.
The TBM Sounds FIM Ultra HD UHD048.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Active pre Vs Passive pre

Pre-amplification can take two forms Passive or Active. The advantages of a passive pre over an active are born from the absence of a power supply. The advantage of no power supply is no inter-channel modulation, no delay as capacitors recharge, no coloration from the warming up of active components and no thermal noise. So if a passive is better than an active, then we are only left with the question " what type of passive is best?"

Transformer passive Vs Resistive passive

A passive transformer preamp is better than a resistive pre because as you go down in volume on the resistive unit you add source resistance and the cable capacitance, between pre-amp to power amp, begins to load the source at high frequencies resulting in HF roll off. With a transformer based pre-amp as you go down in volume you reduce the source impedance (by the transformers turns ratio squared) allowing long lengths of cable to be use with no problems of HF roll off. The result of the impedance matching nature of the transformer based pre amp is a musical experience of the highest order.

We at Music First Audio believe our product is the best because we use our own transformers built to the highest standards. No compromise in material quality or design is allowed. Over 30 years of transformer design and study has resulted in the Very highly acclaimed product.

More information on the Music First Audio passive preamplifiers can be found at

www.mfaudio.co.uk

 

Nieuwsflits

Bezoek je geregeld audioshows, is highend audio- en muziek je passie, kun je goed schrijven en/of maak je mooie foto's?  Wil je dat delen op het internet via Audioreview.nl? Stuur dan een mail met een leuk verhaal en wat foto's en wellicht kun je auteur worden.

U bevindt zich hier: Home Reviews Componenten Review Music First Audio Baby Reference
GTranslate Your license is inactive or expired, please purchase GTranslate Enterprise!